Rukomet

Sanja Katić: Rukomet je moja ljubav

Sanja Katić, rukometašica brčanskog Jedinstva, nekon višegodišnjih, uspješnih nastupa u jednim od najvećih klubova sa ženske pozornice bosanskohercegovačkog rukometa, povratkom u Brčko,  ispoljava ljubav prema ovom sportu i ekipi koje su svojevremeno dobile popularni naziv “Amazonke”.

 

U razgovoru sa Katićevom, koja je inače i diplomirani profesor sporta i fizičkog vaspitanja, saznali smo njene stavove o trenutnom stanju u domaćem rukometu ali i o budućim ličnim planovima.

Nedugo nakon ispadanja Jedinstva iz Premijer lige, put me je prvobitno odveo u Goražde na godinu dana, zatim u Tuzlu gdje sam nastupala dvije godine. U tom periodu smo bili vicešampioni države. Posjedovali smo dobru ekipu u generalno govoreći mnogo kvalitetnijoj ligi nego što je to danas. Međutim, uvijek je u meni prednjačila privrženost ka ovom gradu i igranju pred brčanskom publikom, što je na kraju rezultovalo da nastavim da se bavim rukometom u Brčkom i nastavim da uživam u ovom sportu.

Izjavila je Sanja Katić.

Svoju privrženost klubu, uz ogromnu podršku saigračica, Sanja je opravdala i nastupima na terenu.

Nakon mog povratka u Brčko, odigrali smo izvanrednu sezonu, napravili povratak u elitni rang takmičenja, gdje nastupamo drugu godinu zaredom. To je ujedno kruna naših dobrih nastupa i stanja u kojem se nalazi naša ekipa, što meni lično predstavlja ogromnu moralnu satisfakciju.

Dodaje Katićeva.

Objasnila nam je Sanja kako je potekao popularni naziv “Amazonke” i pojasnila činjenicu da je dovođenje igračkog kadra iz regiona neminovna pojava, kako bi se održao kvalitet tima, uslijed nedostatka isprofilisanih igračica iz domaćeg, omladinskog pogona.

Naziv “Amazonke”, prvi put je upotrijebljen na jednom lokalnom portalu, mi smo se šalile kako svaka ekipa u ligi ima određeni nadimak,tako da smo mi prihvatile taj naziv.

Uz osmjeh govori Katićeva.

Mnogo manja zainteresovanost vlada za rukometom među gradskom populacijom, naš klub ne posjeduje omladinski pogon što predstavlja dodatni problem u izgradnji tima. Djevojke koje su odrasle uz nas, polako se uvode u prvi tim i stasavaju u važne članove tima ali nedovoljan je broj njih pa smo stoga primorani igrački dodatak koji posjeduje kvalitet tražiti u regionu kako bismo ostale konkurentne u borbi za dobrim plasmanom na tabeli.

Ekipa brčanskog Jedinstva ili jednostavno “Amazonke”, pred naredni meč protiv ekipe Krivaje, nalaze se na 7. poziciji prvenstvene tabele elitnog ranga takmičenja u državi, sa 5 ostvarenih pobjeda u 8 odigranih susreta.

Ostvarili smo zavidan broj pobjedan u dosadašnjem toku prvenstva ali ne smijemo dozvoliti opuštanje, več moramo nastaviti vrijedno trenirati kako bismo spremno dočekale naredne mečeve i prvenstvo okončali na najbolji mogući način.

Objašnjava za Katićeva, te za kraj nam oktiva ponešto o budućim planovima.

S obzirom na moje zanimanje, pronalazim se u radu sa djecom, u meni se nalazi sportski duh tako da bih voljela u budućnosti svoje stečeno znanje prenijeti i na mlađe generacije. Ipak, nalazim se u dobroj formi, vrijedno treniram kako bih se i dalje aktivno bavila rukometom jer je to ipak, moja najveća ljubav.

Zaključuje Katićeva.

Facebook Komentari