Rukomet

Rukometni klub Lokomotiva ne želi kočenje pri peronima

Baš kao i velika većina sportskih kolektiva širom svijeta, rukometni klub Lokomotiva iz Brčkog sprema se na život posle pandemije koja je na određeno vrijeme, paralizovala planetu. Prema riječima čelnih ljudi u klubu, vozovi svih kategorija prihvataju jedino putanju koja vodi u zdravim smjerovima.

Srđan Jović, komesar rukometne Premijer lige BiH, zaključio je takmičarski bilten za proteklu sezonu. Nakon 18 odigranih susreta, prvenstvo je prekinuto početkom globalne pandemije, da bi prema trenutnom stanju i zaključen. Ekipa banjalučkog Borca, proglašena je prvakom naše države. Brčanska Lokomotiva, sa skorom od 7 pobjeda, 4 neriješena susreta te 7 poraza, odigrala je veoma pristojnu sezonu.

Pandemija virusa COVID-19, prekinula je konstanti rast kvaliteta naše ekipe. Ovo je bila polusezona u kojoj su zablistali neki naši mladi igrači i ozbiljno se nametnuli kao važni članovi tima. Pozicija na sredini tabele, opravdala je naša očekivanja sa samog starta. Ostaje žal što se liga nije odigrala do kraja, jer bismo sigurno bili svjedoci mnogim zanimljivim duelima.

Izjavila je Zvjezdana Nedić, direktor brčanskog premijerligaša te otkrila kako je došlo do osvježenja u rukovodstvu kluba. Na poziciju sportskog direktora, imenovan je dosadašnji kapiten ekipe, Aleksandar Đurkić.

Očekujemo potpuno spreman ulazak u narednu sezonu, samim time smo napravili dodatne promjene u rukovodstvu. Bivši kapiten ekipe, sasvim sigurno će kroz novu funkciju doprinijeti daljnjem razvoju kolektiva. Plan je da se u skladu sa mogućnostima, odrede zajednički ciljevi za sve selekcije.

 

Uveliko se i spekuliše o potencijalnom proširenju najvišeg ranga takmičenja u državi. Povećanjem broja klubova u Premijer ligi, došlo bi do potencijalnog slabljena najjačih entitetskih liga.

Smatram da proširenje Premijer lige, trenutno nije dobar izbor. To je potez koji bi loše uticao na rukomet i pogubno bi djelovao na trenutni kvalitet i budućnost rukometa. Padom kvaliteta, udaljili bi i ljubitelje rukometa od omiljenih im dvorana.

Naglašava Nedićeva.

Kao stub svakog ozbiljnog kolektiva, samtra se omladinski pogon. Kvalitetn rad na sportskom usavršavanju ali i na sveukupnoj edukaciji, biće jedan od primarnih ciljeva Lokomotive.

Pored odličnih rezultata seniorske selekcije u prethodnom periodu, mi smo najponosniji na našu školu rukometa. Prethodne sezone, sve naše omladinske selekcije okitile su se velikim brojem medalja, kako na entitetskom, tako i na državnom nivou. U svakoj selekciji, na naše oduševljenje, posjedujemo veoma talentovane momke koji tek treba da izrastu u “paklene” igrače. Nadam se, da će i oni najmlađi uskoro istrčati na rukometne terene.

Objašnjava Zvjezdana Nedić.

 

Na samom kraju razgovora, direktor popularnih  “Lokosa” očekuje velike promjene u svijetu sporta. Posljedice prinudne pauze, biće vidljvie na svim nivoima. Slijedi grčevita borba za daljnje unaprijeđenje sporta u globalu.

Moramo da se priviknemo na novonastalu situaciju. Prinudna pauza će vjerovatno uticati i na fizičku spremu igrača, Moguće su i poteškoće pri finansijskim aspketima, koji mogu dodatno da doprinesu stagnaciji sporta ali vjerujem da se i ove nevolje mogu prebroditi.

Zaključila je Zvjezdana Nedić.

Facebook Komentari

Sportal

Sportal

Sportal.ba je prvi sportski portal na prostoru Brčko distrikta. Cilj je predstaviti sport, sportske kolektive, istaknute pojedince, koji imaju potrebu za promocijom i medijskim predstavljanjem svojih aktivnosti, rezultata i planova na sportskom polju, a do sada nisu bili adekvatno predstavljeni u medijima.