Rukomet

More neizvjesnosti i mirna luka ženskog rukometnog kluba Jedinstvo

Ženski rukometni klub Jedinstvo iz Brčkog, odlučno ulazi u borbu za život posle pandemije koja se u značajnoj mjeri odrazila i na sportski svijet. U klubu izražavaju nadu da će ženski rukomet u budućnosti uživati znatno bolji status te da će, tamo gdje postoje uslovi, postati ekvivalentan muškom rukometnom nebu.

Najjača rukometna scena za žene u Bosni i Hercegovini, i dalje se nalazi u neizvjesnom statusu. Konačna odluka o statusu ovosezonskog šampionata nije donesena ali sve je jasnije da od eventualnog nastavka prvenstva, neće biti ništa. Za razliku od ženske konkurencije, u muškoj je situacija kristalnije jasna. Komesar takmičenja, Srđan Jović, još početkom mjeseca donio je odluku o okončanju sezone za 2019/2020. godinu. Dok se očekuje konačna potvrda, popularne Amazonke treniraju u manjim grupama, kako bi pokušale održati optimalnu formu i što spremnije dočekale budući pripremni period.

Neshvatljivo je da komesar ženskog takmičenja još uvijek nije donio zvaničnu odluku vezanu za okončanje ženske lige, što dalje jasno pokazuje da se u svemu kriju vjerovatno nekakve politike, ili interesi pojedinaca, što nikako nije dobro i “zdravo” za rukometni sport. Našoj ekipi donošenje odluka o proglašenju prvaka i onih koji ispadaju ne znači skoro ništa, jer smo mi u momentu prekida lige bili sedmoplasirani na tabeli i imali smo u planu da izborimo bolju poziciju i možda plasma u Evropu, ali sa druge strane bitno nam je donošenje odluka kako bi mogli planirati što uspješniju predstojeću takmičarsku sezonu.

Izjavio je Mario Mendeš, predstavnik kluba.

Nakon kvalitetnih predstava tokom minule sezone, tokom koje je ostvareno sedam trijumfa tokom trinaest odigranih susreta, rukometašice brčanskog Jedinstva apsolutno zaslužuju da se i naredne godine nađu u prilici da se bore za sam vrh u domaćem šampionatu. Nalazimo se u vremenu neizvjesnosti, te će za to biti potrebno da se posloži mnoštvo faktora. Ekipa se nada što skorašnjem povratku na sportske terene, kako bi rukomet ponovo dospio u krupni kadar.

Naši planovi zavise od odluke koju treba da donese Savez Bosne i Hercegovine kako bismo mogli konkretno da planiramo budućnost. Imamo i neizvjesnu situaciju o finansiranju kluba od strane Vlade distrikta. Obzirom da su bila velika tumbanja oko budžeta i usmjeravanja novaca u programe spasavanja privrede, još nemamo zvaničnih informacija na koji način i u kolikoj mjeri ćemo moći da izborimo sredstva, kao i koju količinu novčanih sredstava za finansiranje naredne sezone, tako da eto ostaje nam naredni period u kojem će nam vjerovatno postati jasnija slika novog načina finansiranja sportskih klubova u distriktu. Nadamo se da će to biiti povoljno za sportske kolektive.

Mario Mendeš, smatra da čelni ljudi u ženskom rukometu nisu položili ispit u vremenima koje su zahtjevale kompromisna ali i efikasna rješenja. Prema njegovim riječima, ženski rukomet u Bosni i Hercegovini, kroz pomenute sitaucije, može da se okarakteriše kao diskriminisan.

Žao mi je samo što je ženski rukomet postao taoc muškog rukometa, jer BiH nema zvaničnu žensku seniorsku reprezentaciju što je proisteklo nekada davno iz odluke Upravnog odbora Saveza BiH. Ovakvo odvijanje situacije nikako nije pravično i najviše šteti samim rukometašicama što zaista nema smisla odzirom da i ženske takmičarske ekipe kao i muške plaćaju kotizaciju prema Savezu BiH i ispunjavaju sve svoje obaveze.

Postoje određene indikacije o eventualnom proširenju najjačeg ranga takmičenja, što prema riječima iz Brčkog, nije Solomonsko rješenje u životnim uslovima kada je sve upitnija egzistencija nekolicine sportskih kolektiva. Pred domaćim Savezom nalaze se značajne odluke koje bi u krajnjoj tački, morale da postanu pragmatične i zadovolje apetite glavnih nosilaca rukometnog sporta.

U kompromisu svaka strana nešto gubi i svaka strana nešto dobija. I zato bi bilo fer da donesu svoje konačne odluke vezane za okončanje protekle i nastavak nove sezone, jer držati klubove u neizvjesnosti zaista nije ni ljudski ni moralno. Rukometni Savez BiH postoji jedino i isključivo radi rukometaša i rukometašica. Da njih nema Saveza BiH ne bi ni postojao. I zato je red da se članovi Upravnog odbora RS BiH počnu ponašati maksimalno korektno I sa velik respektom prema rukometašicama i rukometašima u Bosni i Hercegovini.

Zaključio je Mendeš.

Facebook Komentari

Sponzor rubrike