Rukomet

Goran Šarenac: Želim da prevaziđemo tešku situaciju!

Mladi stručnjak brčanskog premijerligaša, nakon važnog trijumfa u Živinicama a uslijed teške situacije u kojoj se klub nalazi, govorio je za Sportal.ba.

Rukometni klub Lokomotiva nalazi se u teškoj situaciji. Određeni finansijski problemi prouzrokovali su poteškoće za brčanskog premijerligaša koji ipak odlučno radi na korigovanju neželjene situacije u kojoj se klub nalazi. Protekle večeri, izabranici Šarenca slavili su u Živinicama i makar na kratko popravili atmosferu u brčanskom rukometnom podnevlju.

Trijumf protiv Konjuha u okviru zaostslog susreta VI kola Premijer lige, rezultatom 26:28, ulijeva nadu mladom stručnjaku da će Lokomotiva u nastavku prekinuti rezultatske oscilacije koje je tim pružao tokom dosadašnjeg dijela šampionata. Trenutno su sedmoplasiran tim elitnog ranga takmičenja sa 9 osvojenih bodova.

Imali smo određenih kadrovskih problema koji su se odrazili na igru protiv Izviđača, koji je svakako jedan od najsnažnijih timova u Bosni i Hercegovini. Naši momci u prethodnom susretu protiv Konjuha, pokazali su značajan karakter i uspjeli smo ostvariti, za neke, iznenađujuću pobjedu u Živinicama.

Objašnjava šef stručnog štaba Lokomotive.

Problematika u klubu, uslovila je sporazumne raskide ugovora nekoliko značajnih pojedinaca u sastavu Lokomotive. Lokose su napustili iskusni bek Spasoje Pekić i fanatično borbeni pivot Goran Ristović. Kapiten, Aleksandar Đurkić takođe više nije član sastava Lokomotive.

Svako od pojedinaca na odlasku ima svoje razloge napuštanja ekipe. Određene nesuglasice sastavni su dio sporta a mi smo u poslednjem meču uspjeli sve da prebrodimo. Vidjećemo kako će se odvijati situacija u budućnosti.

Dodaje Šarenac.

Novonastala situacija, mladom stručnjaku pruža priliku da ukaže šansu i mlađim igračima. Lokomotiva sada mora pokazati spremnost i sposobnost da prebrodi težak period.

Akcenat će u budućnosti biti na omladinskom pogonu, odnosno rukometašima koji su potekli u rukometnom klubu Lokomotiva. Šarenac smatra da se, generalno, u brčanskom sportu mora više pažnje posvetiti mlađim kategorijama.

Razlog stagnacije brčanskog sporta leži u ne baš sjajnom radu sa omladincima. Potrebno je staviti fokus na važnost angažovanja u sportu svih onih koji u ranoj dobi pokazuju afinitete ka sportu. Trebalo bi se pozabaviti radom omladinskih pogona koji svakako treba da sprovode stručna lica. Naravno, svjesno smo da finansije, nažalost, diktiraju mnogo toga u današnjem društvu.

Šarenac je uprkos raznim nedaćama zadovoljan dosadašnjim rezultatima Lokosa. Brčaci svoj premijerligaški maraton, nadolazećeg vikenda, nastavljaju u Donjem Vakufu, protiv domaće Sloge.

Ostvarili smo nekoliko značajnih pobjeda na teškim gostovanjima u ovoj sezoni. Vjerujem da možemo nastaviti u istom ritmu. Siguran sam, da baš kao i domaći igrači prvenstveno, želimo da prebrodimo situaciju u kojoj se nalazimo. Ostaje nada da uprava kluba može to da učini i da se u budućnosti fokusiramo isključivo na rukometnu igru.

Zaključio je Goran Šarenac.

Facebook Komentari

Sportal

Sportal.ba je prvi sportski portal na prostoru Brčko distrikta. Cilj je predstaviti sport, sportske kolektive, istaknute pojedince, koji imaju potrebu za promocijom i medijskim predstavljanjem svojih aktivnosti, rezultata i planova na sportskom polju, a do sada nisu bili adekvatno predstavljeni u medijima.