Rukomet

Benjamin Burić za Sportal.ba : Imamo odličnu grupu momaka, jedva čekamo start šampionata!

U razgovoru za Sportal.ba, golman rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, Benjamin Burić, iznio je svoje impresije neposredno pred prvi takmičarski meč, koji će izabranici Bilala Šumana odigrati večeras u Trondheimu, sa početkom u 20:30h. Prvi protivnik našim reprezentativcima biće selekcija Norveške, koja slovi za jednog od favorita za najsjajnije odličje na predstojećem EURU.

Nakon uspješnog ciklusa kvalifikacija, repezentacija Bosne i Hercegovine zavrijedila je kartu za učešće na evropskoj smotri rukometa, koja će ove godine, po prvi put, biti održana u tri zemlje. Austrija, Norveška i Švedska ugostiće najbolje selekcije Starog kontinenta. Svoj debitantski nastup, među elitom, na oduševljenje ljubitelja regionalnog sporta, zabilježiće i reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Atmosfera je odlična, imamo odličnu grupu momaka i svako od nas se trudi da atmosfera bude odlična među nama. Očekuje nas debitantski nastup na velikoj manifestaciji, malo smo nestrpljivi ali to je normalno.

Rekao je Benjamin Burić.

Reprezentativci Bosne i Hercegovine nalaze se u izuzetno teškoj grupi grupi D. Pored Bosne i Hercegovine, grupu čine reprezentacije Njemačke, Portugala i jednog od domaćina, selekcija Norveške.

Imamo najtežu grupu na prvenstvu. Francuska i Norveška su moji favoriti za polufinale. Ipak, mislim da možemo da se nosimo sa selekcijom Portugala koji je trenutno ispred nas ali mislim da možemo igrati sa njima. Sa jednom ostvarenom pobjedom na ovom prvenstvu, bio bih prezadovoljan.

Dodao je Burić.

Na ovogodišnjoj smotri evropskog rukometa, 24 reprezentacije će se boriti za tron. Specifičnost leži u činjenici da je ovo prvo prvenstvo sa formatom takmičenja u kojem učestvuje veliki broj kvalitetnih timova.

Svake godine rukomet ponudi nešto novo ali uvijek pet ili šest ekipa dođe do kraja. Ove godine imamo, po prvi put, učešće 24 reprezentacije ali u red favorita, kao i na prethodnim takmičenjima spadaju Skandinavci, Španci, Njemci i naše komšije, Hrvati.

Objašnjava golman njemačkog Flensburga.

Golman reprezentacije pojasnio je i značaj plasmana reprezentacije na evropsku manifestaciju rukometa. Debitantski nastup će, nada se, imati pozitivan odjek među kompletnom društvenom zajednicom.

Prije svega mislim da će se rukomet gledati na malim ekranima, da će naši ljudi početi inzenzivnije pratiti rukomet. Ponudićemo motiv mladim ljudima da se bave rukometom i uopšteno sportom, tako da sam mišljenja da plasman an EURO ima veliki efekat za sve.

Plasman na EURO jedan je od mnogobrojnih priznanja golmanu Flensburga. Satisfakcija za naporan rad stigla je i u vidu nominacije za najboljeg sportistu godine u Bosni i Hercegovini. Glava nagrada koju su dodijeljivale Nezavisne novine, otišla je u ruke Amela Tuke. Burić je zauzeo ništa manje vrijednu, drugu poziciju.

Za mene to predstavlja veliku satisfakciju i odgovornost da budem još bolji u 2020. godini, kako bih ponovo zaslužio nominaciju. Ovom prilikom bih čestitao Amelu i zahvalio mu se što na vrhunski način predstavlja Bosnu i Hercegovinu u svijetu.

Zaključio je Benjamin Burić.

Facebook Komentari