Ostali sportovi

Vidimo se 2021. u Tokiju! Po prvi put u istoriji, odložene Olimpijske igre!

Odloženo je Prvenstvo Evrope, prebačena Kopa Amerika, prekrajani su teniski i kalendari Formule 1, pa može, a neki će reći i mora, centralni događaj u svijetu sporta. Olimpijske igre planirane za ovu godinu su – otkazane.

Umesto krajem jula i početkom agusta 2020, Igre će biti na programu narednog ljeta, takođe u Tokiju.

Vijest je saopštio premijer Japana, Šinzo Abe, rekavši da je njegov prijedlog prihvatio predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, Tomas Bah. U telefonskom razgovoru ovog utorka njih dvojica su se saglasila da bi bilo rizično izlagati sportiste opasnosti od širenja virusa korona, jer niko ne zna do kad će svijet biti paralisan uslijed pandemije COVID-19, samim tim ni kad će se atlete vratiti treninzima i mečevima.

Kad se na sve to doda da im je poremećen plan priprema, jedino logično riješenje jeste pomjeranje Olimpijskih igara za 2021.

U nedelju veče Olimpijski komitet je zatražio četiri sedmice da razmotri situaciju, nadajući se da će zaraza splasnuti i omogućiti povratak sportista na borilišta. Ispostavilo se da je odugovlačenjem odluke samo iznervirao sportiste, pa su Australija, Kanada, Poljska, Iran, Švajcarska i Portugalija u ponedeljak objavili da neće slati takmičare u Japan makar se Igre odložile za jesen.

Ranije tokom današnjeg dana oglasili su se i Amerikanci, čak 65 odsto njihovih olimpijaca se izjasnilo da im ne pada na pamet da se takmiče dok traje pandemija.

Posljedica takvog stava je očekivana: Olimpijske igre su odložene. U nadi da 2021. neće biti problema.

Izvor

Facebook Komentari

Sportal

Sportal

Sportal.ba je prvi sportski portal na prostoru Brčko distrikta. Cilj je predstaviti sport, sportske kolektive, istaknute pojedince, koji imaju potrebu za promocijom i medijskim predstavljanjem svojih aktivnosti, rezultata i planova na sportskom polju, a do sada nisu bili adekvatno predstavljeni u medijima.