Ostali sportovi

Uspješno održan “Seminar sportske medicine” u organizaciji Olimpijskog komiteta BiH

Foto: OK BiH
U prostorijama i u organizaciji Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, 21. novembra 2019. godine održan je Drugi seminar sportske medicine pod pokroviteljstvom Međunarodnog Olimpijskog komiteta i Olimpijske solidarnosti MOKa.

Drugi seminar sportske medicine predstavlja nastavak aktivnosti uspješno organizovanog Prvog seminara 2017. godine, te ima za cilj da unaprijedi već uspostavljenu platformu sportske medicine, kroz edukaciju i predavanja renomiranih stručnjaka iz polja trenažnog procesa, medicine i fizioterapije, a koji su direktno uključeni u rad sa sportistima.

Seminar je otvorio je prof.dr. Izet Rađo, Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH, koji se prisutnim obratio u ime potpredsjednika OK BiH Marijana Kvesića i Siniše Kisića, Izvršnog komiteta OK BiH, generalnog sekretara OK BIH Saida Fazlagića, kao i u svoje lično ime, te svima poželio iskrenu i toplu dobrodošlicu.

Veliku zahvalnost dugujemo IOC, predsjedniku dr Thomasu Bahu, Zdravstvenoj komisiji Međunarodnog Olimpijskog komiteta i Olimpijskoj solidarnosti koji su nam kao značajni partneri u ovom poduhvatu pružili nesebičnu podršku.

Izraze zahvalnosti upućujem svim članovima Zdravstvene komisije OK BiH, posebno  predsjedniku, prim. dr Taibu Delaliću koji su prepoznali značaj edukacije iz sportske medicine i evo po drugi put organizovali vrlo prestižan seminar.

Bivši Olimpijsci kao predavači

Kuriozitet ovog seminara je da su predavači i dva bivša Olimpijca, prof.dr. Adnan Dizdar i mr.sci. Edin Krupalija. Sportisti su u srcu Olimpijskog komiteta BiH, te su ovi Seminari posebno kreirani upravo za njihove potrebe i potrebe sportskih strukovnih saveza BiH.

Zaista mi  je drago što su se učesnici ovog seminara odazvali i odvojili vrijeme da učestvuju u ovom događaju, pogotovo imajući u vidu njihove pozicije, prirodu njihovog posla, i brojne radne obaveze i izazove sa kojima se svakodnevno susreću., poručio je Predsjednik OK BiH, prof.dr. Rađo.

Prim dr. Taib Delić, predsjednik Zdravstvene komisije OK BiH i moderator sesija današnjeg Seminara se zahvalio Olimpijskom komitetu BiH na organizaciji Drugog seminara sportske medicine, koji već sada ima naznake da postane i tradicionalan seminar u organizaciji OK BiH

Multidisciplinaran pristup raznih specijalnosti ortopeda, internista, nutricionista, kardiologa, fizijatara i dr. je jedini ispravan put pomoći sportistima u prevenciji povreda, liječenju i rehabilitaciji.

Prof.dr. Dizdar osvrnuo se na prethodno organizovan Seminar, koji je bio međunarodnog karaktera, sa predavačima iz regije, dok je današnji seminar organizovan sa vrlo kvalitetnim predavačima iz Bosne i Hercegovine, te prof. Dizdar nadalje poručuje:

U jednom vrlo lijepom izdanju, Olimpijski komitet BiH organizovao je Drugi seminar sportske medicine, koji sport postavlja u sam fokus i sa ciljem da se teorija primjeni u praksi, nešto što je nužno potrebno u našoj državi.

Poslije održanih sesija, održana je i diskusija tokom koje su učesnici imali priliku postaviti pitanja predavačima.

Svakom učesniku Drugog seminara sportske medicine u organizaciji Olimpijskog komiteta BiH uručen je i Certifikat o učešću potpisan od strane Predsjednika MOKa, g. Thomasa Bacha, te je i svaki učesnik bodovan od strane Ljekarske/Liječničke komore Kantona Sarajevo.

Izvor 

Facebook Komentari