Ostali sportovi

Šahovski klub “Velemajstor” Brčko vrši upis novih članova

Šahovski klub „Velemajstor“ vrši upis novih članova, za djecu od 6 do 18 godina. Svi zainteresovani djecu mogu prijaviti na broj telefona 065 446 328 (Sandro Mikanović), pozivom ili e-mail-om na skvelemajstor@gmail.com.

Šah, često poznat kao igra za intelektualno darovite, je najbolji sport za vježbanje najvažnijeg organa u našem tijelu: mozga.

Dok ga je šahovski velemajstor Bobby Fischer popularizirao 1950-ih i 1960-ih, šah se igra i danas širom svijeta među sudionicima svih uzrasta, od mladih do starijih osoba.

O prednostima igranja šaha u dječjoj dobi govori dovoljno činjenica da je šah školski predmet u preko trideset država. Ovaj trening za mozak od igrača traži vrhunsku koncentraciju, sposobnost planiranja, te strpljenje.

Brojna znanstvena istraživanja su provedena kako bi se ispitalo djelovanje redovnog igranja šaha na djecu u razvoju kao i na ljude u zlatnim godinama. Rezultati različitih studija pokazali su sljedeće:

– Šah potiče razvoj mozga te vježba obje strane mozga
– Povećava IQ
– Pomaže u sprečavanju Alzheimerove bolesti
– Potiče kreativnost
– Uči nas planirati i predviđati
– Poboljšava vještine čitanja
– Unapređuje sposobnost pamćenja
– Uči nas samostalno rješavati probleme
– Poboljšava oporavak od moždanog udara

Ukoliko biste htjeli svoje dijete upoznati sa šahom i svim prednostima koje ono donosi, možda je početak ove školske godine pravo vrijeme da postane član Šahovskog kluba „Velemajstor”.

O Klubu

Šahovski klub “VELEMAJSTOR” osnovan je 01.11.2013. godine u Brčkom na inicijativu sadašnjeg predsjednika, bivšeg omladinskog prvaka BiH, Sandra Marka Mikanovića, FIDE Internacionalnog instruktora.

Za relativno kratko vrijeme postojanja klub je ostvario veoma zapažene rezultate osvojivši preko 30 medalja na različitim takmičenjima u različitim kategorijama, kako na državnim tako i na međunarodnim turnirima.

Šahovski klub Velemajstor broji preko 30 članova različitih starosnih kategorija. Većinu čine djeca školskog i predškolsog uzrasta.

Pored škole šaha za djecu, postoji i škola šaha za starije članove, koja takođe ima veoma zapažene rezultate kako u pojedinačnim nastupima, tako i na ekipnim takmičenjima.

Glavni motiv osnivanja i rada Šahovskog kluba je pružanje prilike djeci da se druže sa svojim vršnjacima, razvijaju takmičarski duh, a budući da je šah intelektualna igra i vježbanje načina razmišljanja.

Jedan od glavnih ciljeva je popularizacija šaha koja uključuje uvođenje šaha u škole, a glavna ideja je da se djeci od malih nogu omogući prije svega stvaranje jedne prijatne, pozitivne i zdrave atmosfere u koju će se djeca rado vraćati.

Autor: Sandro Mikanović

Facebook Komentari

Sportal

Sportal.ba je prvi sportski portal na prostoru Brčko distrikta. Cilj je predstaviti sport, sportske kolektive, istaknute pojedince, koji imaju potrebu za promocijom i medijskim predstavljanjem svojih aktivnosti, rezultata i planova na sportskom polju, a do sada nisu bili adekvatno predstavljeni u medijima.