Ostali sportovi

Prvakinja BiH u plivanju je avangarda!

Naime, Iman Avdić i njen otac Evelin osmislili su svoj izum tako što su djedov plastenik u Doboj Jugu pretvorili u prostor za plivanje.

U plastenik su smjestili bazen veličine 3×2, a Iman svakodnevno tu vježba uz konopac koji pomaže za stvaranje otpora dok pliva u mjestu.

Ovo je na neki način jako čudno za mene, ali sve se može obaviti kao i prije samo na malo drugačiji način. Moj otac i ujedno trener ima isti režim kao i prije, samo što sada radimo na minute, a prije smo radili na metražu. Meni je jako lijepo ovdje i sretna sam što mi je omogućeno da plivam. Ja se mogu ovome prilagoditi samo što mi jako fali bazen.

Rekla je Iman, koja drži državne rekorde na 50 i 1.500 metara slobodnim stilom, 100, 200, 400 metara mješovitim stilom te 200 metara delfin, leđno i prsno.

Njen otac Evelin ističe kako u ovom periodu treninzi funkcionišu kako se snađu.

Prvo smo krenuli s treninzima na suhom, a to smo radili svakodnevno. Pošto živimo u Sarajevu penjali smo se na Bjelašnicu. Nakon toga smo došli na ideju da bismo mi mogli pokušati da plivamo na način da plivamo u mjestu, a da čuvamo osjećaj za vodu i uspjeli smo to učiniti sa ovim našim malim izumom.

Dodao je Evelin.

Inače, Iman je članica plivačkog kluba Sport Time Sarajevo, a za kraj razgovora je iznijela nadu da će uskoro biti u mogućnosti vratiti se bazenu i takmičenjima.

Facebook Komentari

Sportal

Sportal

Sportal.ba je prvi sportski portal na prostoru Brčko distrikta. Cilj je predstaviti sport, sportske kolektive, istaknute pojedince, koji imaju potrebu za promocijom i medijskim predstavljanjem svojih aktivnosti, rezultata i planova na sportskom polju, a do sada nisu bili adekvatno predstavljeni u medijima.