Ostali sportovi

Dimitrije Levajac izborio “Olimpijske igre” za Srbiju

Dimitrije Levajac je odveo stonotenisku reprezentaciju Srbije na Olimpijske igre u Tokio. Mladić rođen u Banjaluci napravio je pravu senzaciju na kvalifikacionom turniru, gdje je donio odlučujući poen u duelu sa Hong Kongom za trijumf 3:2 i plasman u Tokio.

U reprezentaciji još nisu svjesni velikog uspjeha koji su napravili.

Prve impresije su fenomenalne. Napravili smo ogroman uspjeh i mislim da još nismo u potpunosti svjesni kakav smo rezultat napravili. Olimpijske igre su san svakog sportiste, a mi smo uspjeli da se plasiramo u Tokio. Mislim da je rezultat umnogome zainteresovao i naše medije za stoni tenis, što nam je posebno drago i nadam se da će ovaj uspjeh privući još mladih da se bave našim sportom, istakao je najprijatnije iznenađenje turnira 18-godišnji Dimitrije Levajac.

On je u odlučujućem meču savladao Vong Čung Tinga koji je trenutno 19. igrač na svjetskog rang listi,a nekad je bio na 8. mjestu.

Imali smo tešku grupu, ali smo imali sjajnu atmosferu i vjeru u uspjeh. Austrija je u ovom sastavu bila evropski šampion 2015. godine, dok je Hong Kong 2016. igrao četvrtfinale Svjetskog prvenstva. To samo pokazuje kakve smo rivale savladali. Veliki uspjeh  su ostvarili i saigrači Marko Jevtović, Žolt Pete i selektor Miloš Đukić, dodao je Levajac.

Zanimljivo je i kako je uopšte počeo da se bavi stoni tenisom.

Rođen sam u Banjaluci, gdje mi je sa četiri godine otkriven astigmatizam. Doktor mi je preporučio da se bavim sportom sa manjom loptom i u opticaju su bili stoni tenis i tenis. Počeo sam u Banjaluci sa treninzima, a onda se porodica preselila u Moskvu, gdje je otac dobio posao. Bavljenje tenisom je u Rusiji bilo preskupo pa sam otišao u sekciju gdje su ljudi igrali stoni tenis i ostao sam u ovom sportu, dodaje srpski stonoteniser.

Plasman na Olimpijske igre umnogome je promijenio i planove za nastavak sezone.

Ambicije se mijenjaju i sad ćemo morati sve da prilagodimo Olimpijskim igrama. Planiram da nastupim na Otvorenom prvenstvu Mađarske, zatim imam Evropsko prvenstvo do 21 godine u Varaždinu i na kraju Svjetsko ekipno prvenstvu u Koreji. Nakon toga ćemo nastaviti sa pripremama za Tokio, dodao je Levajac. Svaki dan treniram dva do tri puta dnevno. U poslednje vrijeme sam dosta radio na kondiciji kod profesora Zorana Pajića.

Rado se vraćam u Banjaluku

Dimitrije je inače unuk poznatog banjalučkog profesora i književnika Tihomira Levajca.

Za Banjaluku sam svakako emotivno vezan. Tu sam rođen, ali zbog obaveza u posljednje vrijeme ne dolazim često kao ranije, ali se rado vraćam u svoj grad, istakao je Levajac.

Izvor 

Facebook Komentari