Ostali sportovi

Brčko: Međunarodni plivački maraton pod sloganom „Dan plivanja na Savi“

U organizaciji Plivačkog kluba Atos-Sava 24. jula na brčanskom izletištu Ficibajer održava se 4. Međunarodni plivački maraton, saopšteno je danas iz ovog Kluba.

Predsjednik Plivačkog kluba iz Brčkog, Draško Đurić najavljuje pravi plivački spektakl na rijeci Savi.

Prije svega smo ponosni na činjenicu da smo se za kratko vrijeme uspjeli naći u Serbian Open Water and Masters Swimming kalendaru, gdje se zainteresovani za ovogodišnji maraton mogu i prijaviti za učešće. Ove godine očekujemo oko osamdeset profesionalnih plivača kada su u pitanju otvorene vode, a dolaze nam kako iz naše zemlje, tako i iz zemalja okruženja. Mislim na Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, ali i Rumuniju.

Đurić navodi da je cilj manifestacije identičan ciljevima rada njihovog Kluba, a to je promocija potencijala rijeke Save, zdravog načina života, ali i uvrštavanje međunarodnog takmičenja u kalendar sportskih događanja u Distriktu Brčko.

Za ovogodišnji maraton planirane su tri trke. Staza od 2 km kao i staza od 5 km za profesionalne plivače, čiju će regularnost nadgledati licencirane sudije saveza FINA.

Odlučili smo da od ove godine uvedemo i revijalnu trku koja će biti namijenjena isključivo našim brčanskim plivačima. Trka je revijalnog karaktera, a svi koji preplivaju stazu od 250 metara dobiće majice i medalje – naglašava prvi čovjek Atosa.

Zainteresovani za ovu trku moći će da se prijave na sam dan održavanja Maratona, 24. jula do 14 časova na izletištu Ficibajer, gdje će se održati cjelokupna manifestacija.

Međunarodni plivački maraton u Brčkom registrovan je i u Global Swim Series. Organizatori navode da su dobili podršku Vladinog Odjeljenja za sport i kulturu kao i podršku Kabineta gradonačelnika Brčko Distrikta.

Pored Međunarodnog plivačkog maratona, Pivački klub Atos-Sava godinama u nazad organizuje i plivanje za Bogojavljenski krst, a njihovi članovi aktivno plivaju na rijeci Savi u toku cijele godine.

Međunarodni plivački maraton u Brčkom dio je plivačkog karavana koji se već narednog dana, 25. jula seli u Banjaluku na jezero Manjača.

I ove godine podršku organizaciji Maratona, pružiće brojni klubovi i organizacije koje su usko vezane za nautiku i rijeku Savu: Nautički klub Brčko, Nautički klub Moja lađa, kajak kanu klubovi Hariz Suljić i Zaveslaj, Ronilačko-spasilački klub Nemo, Udruženje građana X-Centar kao i  Crveni krst/križ Brčko distrikta BiH, navedeno je u saopštenju.

Facebook Komentari

Sportal

Sportal.ba je prvi sportski portal na prostoru Brčko distrikta. Cilj je predstaviti sport, sportske kolektive, istaknute pojedince, koji imaju potrebu za promocijom i medijskim predstavljanjem svojih aktivnosti, rezultata i planova na sportskom polju, a do sada nisu bili adekvatno predstavljeni u medijima.