Ostali sportovi

Bila jednom jedna dinastija…

Ovo je priča o ekipi koja je američki fudbal podigla na viši nivo, priča o ekipi zahvaljujući kojoj je ovaj sport postao popularan izvan granica SAD-a i priča o timu čiji su akteri postali veći od sporta. Prethodnih 20 godina ekipa Patriota se mogla opisati jednom riječju…DINASTIJA.

Sve je počelo sada već davne 2000. godine, kada je ekipa Patriotsa na draftu sa pozicije 199. pika izabrala kalifornijskog klinca, koji je svoju akademsko/sportsku karijeru gradio na univerzitetu Mičigen. Tada se nije dalo naslutiti u kakvog će lidera i profesionalca izrasti, naročito posle prve odigrane sezone u kojoj nije dobio previše prostora, te je upisao samo jedan nastup.

Ipak dok jednom ne smrkne, drugom ne svane, Brady koristi priliku koja mu se ukazala u narednoj sezoni, te mijenja povrijeđenog startnog kvoterbeka i stavlja svima do znanja da je novi šerif stigao u grad. Od tog trenutka Tom Brady je bio na raspolaganju 18 sezona, dok je preskočio samo jednu(2008), naravno uslijed teške povrede, drugačije ga nisu mogli istjerati sa terena.

Drugi jako bitan šraf u ovoj “dinastiji” bio je definitivno Bill Beličik, čovjek koji je svoj trenerski zanat pekao od 1975. godine kada je dobio svoj prvo konsultantski posao u tada Baltimore Coltsima(danas Indianapolis Colts), a svoj prvi posao sa zvanjem glavnog trenera dobija upravo u New England Patriotsima i to baš iste godine kada je draftovan Brady.

Smirenost, hladna glava, upornost, su samo neke od vrlina koje Billa čine najboljim trenerom svih vremena. Mnogi mu zamijeraju to što igračima ne daje previse prostora za bilo šta drugo osim za ono za šta su debelo plaćeni…FUDBAL.

 

Njegova svestranost i savršeno poznavanje ovog sporta su mu omogućili da vremenom proširi dijapazon delovanja, pa je tako uz trenerski posao,  postao i generalni menadžer ekipe, osoba koja se ne brine samo za ono što se dešava na terenu, već za apsolutno sve što jednu ekipu čini konkurentnom i spremnom da iz sezone u sezonu napreduje.

I tako od jedne srednje franšize koja nije bila na mapi velikana, small market ekipa iz gradića pored Bostona postala je kaznena ekspedicija i ekipa koja je gazila apsolutno sve pred sobom. Igrala 9 puta SuperBowl, osvojila ga 6 puta. Ono što su NBA fanovi govorili krajem 90ih., to apsolutno možemo da kažemo mi, NFL fanovi koji živimo u 21. veijku. Živimo u doba najvećeg igrača svih vremena ovog sporta, najvećeg trenera u istoriji ovog sporta.

Svi znate kakva je ovo dinastija bila šta je sve uradila, ali ajde da pričamo kada je počeo kraj? Početak kraja se desio februara 2017. godine. Nakon najvećeg preokreta u istoriji ovog sporta kreću nesuglasice u Patriotama. Beliček je shvatio da može da produži ovu eru – imao je naslednika Toma Brejdija, imao je dijete u koje veruje imao je Džimi Garopula koga je htio da promoviše u startera od sezone 2017. I šta se dešava onda? Brejdiju naravno nije palo na pamet da se penzioniše, znao je da ima još fudbala u njemu.

Tada ulijeće Kraft, vlasnik franšize i stopira svaku priču o tome da Brejdi više nije vođa Patriota i Brejdi ostaje. Nakon toga slijedi sezona 2017. gdje opet ulaze u SB, ali zaustavlja ih Filadelfija. Ipak u toku sezone budućnost Bila Beličeka odlazi u San Francisko, jednostavno Garopolo je imao bar pet, šest franšiza koje su mu otvoreno nudile mesto startera, a on nije mogao više da čeka svoju priliku kod Billa.

 

Tu su već krenule priče da su Bil i TB u lošim odnosima, da bi u offseasonu 2018. došao jedan dokaz da Bil želi nove Patriote, trejd koji bi poslao Gronka u Detroit bio je gotov. Rob Gronkowski, jako bitna karika u napadu Patriota uz sada već legendarnu izvaju: “Penzionisaću se ako budem morao da hvatam lopte od QB koji se ne zove Tom Brejdi” , jasno daje do znanja šta misli o tome i trejd biva stopiran. Kupljeno je još malo vremena.

Iste godine nevjerovatnom pobjedom u Kansas Cityju i doktorskom disertacijom odbrane u Super Bowlu osvojen je još jedan prsten.

Posle toga opet problemi, Gronk odlazi u penziju, a Brejdi i Patriote prvi put se nisu dogovorili oko ugovora, te je ostala je još jedna godina i TB je prvi put u karijeri postao slobodan igrač. Znate svi kako je sezona tekla, Brejdi nije imao sa kim da igra, nisu mu obezbijeđene krštene mete, ništa. Imali su lak raspored, Gilmor i LB su igrali vanzemaljski pa je došlo treće mesto u AFCu i sledi Wild Card i zapravo Bilov učenik i Brejdijev veliki prijatelj Majk Vrejbel izbacuje Patriote u sred Foksboroa.

Tada je svima bilo jasno da je dinastija gotova. Brejdi se povezivao sa Rejdersima, Tenesijem, Čardžersima, Tampom čak i San Franciskom, jednostavno bilo je jasno da ide iz Patriota.

Potpisuje za Tampu i mjesec dana nakon toga, pridružuje mu se “vjerni pratilac”, jedan od najdominantnijih igrača lige dolazi u Tampu. Mislite li stvarno da bi se Gronk sprdao sa “WWE” sveijtom i prošao lagano ljekarske preglede u Tampi da mu je zdravlje loše? Zdravlje mu je odlično, naravno stariji je, ali došao je da zajedno sa Brejdijem dokaže da nisu sistemski igrači Bila Beličika i da su najveći na svojim pozicijama svih vremena. To će apsolutno biti jasno ako osvoje prsten u Tampi, a Beliček dobija ono što je želeo već 2,3 godine, a to je da pokaže da je njegov sistem ono što je dovodilo Patriote do
prstenja i da može da osvaja i bez Toma.

Bilo kako bilo, bili smo svedoci pisanja istorije ovog sporta, istorije koja će se teško ponoviti i zato možemo samo da budemo zahvalni što smo ovakve “njuške” imali šansu da gledamo u “naše” vrijeme.

Pojavljivanja u Superbowlu: 2001(pobjeda), 2003(pobjeda), 2004(pobjeda), 2007(poraz), 2011(poraz), 2014(pobjeda), 2016(osvojili), 2017(poraz), 2018(osvojili). Hvala Bill! Hvala Tom!

Izvor

Facebook Komentari

Sportal

Sportal

Sportal.ba je prvi sportski portal na prostoru Brčko distrikta. Cilj je predstaviti sport, sportske kolektive, istaknute pojedince, koji imaju potrebu za promocijom i medijskim predstavljanjem svojih aktivnosti, rezultata i planova na sportskom polju, a do sada nisu bili adekvatno predstavljeni u medijima.