Odbojka

Odbojkaška akademija “Dijana Vasić” – Oaza edukacije za buduće asove

Jedna od najuspješnijih igračkih karijera u svijetu regionalne odbojke, već nekoliko godina unazad, pokušava svoj sportski DNK prenijeti na nekolicinu najmlađih zaljubljenika u ovaj dvoranski sport. Dijana Vasić, bivša odbojkašica Bimal-Jedinstva, krunisana sportistkinja Bosne i Hercegovine za 2008. godinu, doživljava procvat u trenerskim vodama, veoma uspješno vodeći sopstvenu odbojkašku akademiju koja je počela sa radom u oktobru, 2017. godine.

Hodajuća riznica medalja, nakon okončanja veoma uspješne karijere, posvetila se radu sa najmlađima, stavljajući svoje resurse na raspolaganje svima koji žele da na posebna vrata uđu u svijet odbojke. Ujedno i profesor fizičkog vaspitanja, pedagoškim pristupom, Vasićeva kroz svoju akademiju, pruža i neizostavan, edukativni proces. Svakodevni život, donosi bezbroj primjera zastupljenosti sporta među najmlađom populacijom, koja je i osnova pomenute akademije.

Sport gradi karakter, jača disciplinu i ličnost. Pored odbojke djecu učimo vođstvu, samopouzdanju, kontrolisanju emocija, timskom radu i pravom prijateljstvu. Trening djece najmlađeg uzrasta ne temeljimo na zahtjevima odbojkaške igre, nego na razvoju fizičke i psihološke sposobnosti djece. CIljevi treninga su pružiti priliku najmlađima da kroz sport pokažu svoju osobnost.

Izjavila je Dijana Vasić.

Akademija od samog početka doživljava ekspanziju, brojeći trenutno 80 članova. Važno je istaknuti da ravnopravno, svoje mjesto u akademiji pronalaze i dječaci i djevojčice, uzrasta od 6 do 13 godina.

Djeca su podijeljena u dvije grupe, mlađa i starija. Treninzi se održavaju u Trećoj osnovnoj školi. Ponedeljkom, srijedom i petkom. Utorkom i četvrkom, nalazimo se u Bijeloj, gdje naša akademija raste iz dana u dan. Napominjem da se upisi u akademiju vrše tokom čitave godine.

Dodaje Vasićeva.

Članovi akademije, trenutno ne uživaju u takmičarskim programima. Prema riječima Vasićeve, ozbiljna takmičarska iskušenja dolaze tek nakon postignuća zavidnog nivoa sazrijevanja u oba aspekta.

Trenutno se trudimo da kroz prijateljske mečeve sa našim prijateljima iz drugih klubova, omogućimo djeci zbližavanje sa odbojkaškim terenima. U tome naravno, najmanje pažnje posvećujemo rezultatu. Akcenat je prvenstveno na druženju i dječijem osmjehu.

 

Proslavljena brčanska odbojkašica tokom uspješnog sportskog putovanja, imala je privilegiju da sarađuje sa istinskim odbojkaškim veličinama. Među gorostasima, posebno se ističe ime Vladimira Grbića, čije posjete akademiji u Brčkom, već postaju tradicija koja najmlađima daje dozu stimulativnosti za daljnji napredak i razvijanje ličnosti.

Bila sam trener na kampovima u organizaciji Odbojkaškog saveza RS-a, koji se održava u Trebinju a koji svake godine okupi oko 200 članova i 40 trenera iz saveza. Imala sam priliku da razgovaram sa Zoranom Gajićem, koji mi je uputio nekoliko veoma korisnih savjeta. Nalazeći se u ulozi trenera na kampu Vladimira Grbića, imala sam priliku da upoznam velika odbojkaška imena. Izdvojila bih Volkova iz Rusije i Žibu iz Brazila.

Čvrsto stojeći na zemlji, Dijana Vasić izražava spremnost da i u budućem periodu, ogromno odbojkaško znanje, prenese na nadolazeće naraštaje, uživajući u zadovoljstvu rada sa mališanima.

Živimo u vremenu za koje smatram da je nepotrebno praviti dugoročne planova. Idemo korak po korak. Ono što je bitno jeste srećno, zdravo i nasmijano dijete, za vrijeme treninga ali i nakon napuštanja dvorane.

Zaključuje Dijana Vasić.

Facebook Komentari