Odbojka

MEVZA League Final-Four: ŽOK Bimal- Jedinstvo – Calcit Volley 0:3

Aktuelne prvakinje Bosne i Hercegovine poražene u polufinalnom meču final-foura ovogodišnjeg izdanja Srednjoevropske odbojkaške lige. Nakon tri seta, ekipa Calcita ubjedljivo slavila nad Brčankama i zakazala finalni susret protiv pobjednika preostalog polufinalnog para, GEN-I Volley- Nova KBM Branik.

Treći, ali i najvažniji susret ovih rivala u tekućoj sezoni, pripao ekipi iz Kamnika, ubjedljivim rezultatom 17:25, 10:25, 13:25 po setovima. Odbojkašice Bimal-Jedinstva, uprkos velikim očekivanjima, nisu uspjele napraviti dodatni, istorijski iskorak prolaskom u finale, te će se sutra, od 16:00 časova boriti za bronzanu medalju na završnom turniru MEVZA lige.

Polufinalni meč, ekipa Bimal-Jedinstva započela je u sastavu: Radović, Radišković, Karać, Gajić, Vajdova, Husić, te libero Kaća Popović.

Početni poen na servis Ivane Radović i nekoliko uspješnih napada preko najbolje poenterke regularnog izdnja MEVZE,  Anđelke Radišković, u uvodu meča, predstavljali su optimističnu sliku za ljubitelje višestrukog prvaka Bosne i Hercegovine. Ipak, nastavak susreta donosi znatno bolji nastup, te zaslužen trijumf ekipe iz Kamnika,. Vođstvo Bimal-Jedinstva 13:12, sredinom početnog seta, ujedno je i poslednje u prvoj etapi.  Do okončanja prvog seta, serija 4:13, formalnog gosta u ovom meču, donijela je i psihološku prednost igračicama Calcita pred nastavak duela.

Pokušao je Smail Pezerović time-outom i izmjenama u finišu seta razdrmati tim Bimal-Jedinstva. Nije vrijedilo ni uvođenje Jovane Biberdžić na mjesto primača. Korektor, Aleksandra Vajdova, blokom je zaustavljena u dva uzastopna napada u finišu. Dovoljno da prvi set pripadne predstavniku Slovenije zemlje domaćina final-foura. Naknadno je izvršena i promjena na poziciji korektora. Babićeva umjesto Vajdove ali bez većeg uticaja na rezultat.

Naredni set ponudio je i najupečatiljivije izdanje Calcita na proteklom meču. Siguran ulazak u set, rano stečena prednost 1:5, predstavljala je neodbranjiv udarac sastavu iz Brčkog već na samom startu. Nije vrijedio ni rani time-out Smaila Pezerovića. Serija gošći nije prekinuta. Nekoliko uspješnih realizacija specifičnog napada u odbojci (tzv. Koreja napad), te kvalitetni servisi koji su prouzrokovali određene probleme pri prijemu servisa sastavu Bimal-Jedinstva, dovodile su djevojke iz Kamnika u pogodan položaj tokom drugog perioda. Do kraja seta, sastav Calcita ponudio je i vrhunsku igru u bloku, dovoljno da se zada konačan udarac drugoplasiranoj ekipi regularnog izdanja MEVZE.

Važno je istaknuti i podatak da su odbojkašice Calcita, tokom susreta, blok igrom su uspjele osigurati 11 timskih poena. Predstavnik Bosne i Hercegovine tek 3 uspješna bloka. Na kraju, što se tiče drugog seta, samo 10 timskih poena za Bimal-Jedinstvo..

Treći, završni set, ispostaviće se, predstavljao je čin formalnosti. Razigranom sastavu Calcit Volleya polazilo je sve za rukom. Pokušale su igračice prvaka Bosne i Hercegovine vratiti se u meč, ali dalje od vođstva 5:4 u uvodu, nakon dva uzastopna bloka na mreži, nisu mogle. Vrhunsko izdanje u polju, sastav iz Kamnika materijalizovao je u rezultatskom smislu i tokom trećeg seta. Borbenom igrom u određenim momentima, osvajale su poene koje su donosile prevagu na njihovu stranu. Do kraja, suvereno osvajanje seta, rezultatom 13:25 i plasman u finalni susret koji je na rasporedu sutra od 20:00 časova.

Anđelka Radišković sa 13 poena, bila je najbolja poenterka u redovima ŽOK Bimal-Jedinstva. Po 5 su dodale Ivana Radović i Alexandra Vajdova. U timu pobjednika, sa 12 poena, prednjačila je kapitenka Olivera Kostić. Adekvatnu pratnju, imala je u srednjem blokeru, Lucille Charuk, koja je vrlo dobru partiju, krunisala sa 11 poena. Na kraju, govoreći u procentima. 51 % uspješnosti u napadu ekipe Calcita, Na suprtonoj strani, 33 % uspješnosti napada Bimal-Jedinstva.

ŽOK Bimal-Jedinstvo, nažalost nije uspjelo izboriti plasman u finale tokom debitantskog nastupa u MEVZI. Ipak, Brčanske princeze, sutra od 16:00 časova, imaju priliku popraviti utisak kroz borbu za itekako prestižno treće mjesto. Protivnik će biti poraženi iz predstojećeg susreta GEN-I Volley- Nova KBM Branik.

Facebook Komentari

Sportal

Sportal

Sportal.ba je prvi sportski portal na prostoru Brčko distrikta. Cilj je predstaviti sport, sportske kolektive, istaknute pojedince, koji imaju potrebu za promocijom i medijskim predstavljanjem svojih aktivnosti, rezultata i planova na sportskom polju, a do sada nisu bili adekvatno predstavljeni u medijima.