Odbojka

Gdje bi nam bio kraj kada bi sve odbojkašice rođene u BiH igrale za našu reprezentaciju?

Ženska odbojkaška reprezentacija maksimalnom pobjedom (3:0) nad selekcijom Latvije u meču petog kola kvalifikacija plasirala se prvi put u historiji na Evropsko prvenstvo.

Ovo je ujedno i prvi put da se jedna odbojkaška selekcija naše zemlje plasirala na neku veliku smotru, iako su u Bosni i Hercegovini rođena brojna velika odbojkaška imena. Nažalost, odbojkaši i odbojkašice rođeni u BiH u prošlosti baš i nisu bili pretjerano opredjeljeni da igraju za zemlju svog rođena.

Nadati se, da će ovaj historijski plasman na EP promijeniti taj negativni trend, a zašto se tome nadamo?

Naime, odbojka i nije sport koji je pretjerano popularan u Bosni i Hercegovini, pa su druge zemlje mnogo više profitirale od, konkretno odbojkašica, rođenih u našoj domovini, ali i od odbojkaša.

Onako, na prvu, bez imalo pretjerivala, Bosna i Hercegovina bi bila najozbiljniji kandidat za najviši plasman na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu kad bi, kojim slučajem, sve odbojkašice rođene na teritoriji naše države zaigrale za njenu nacionalnu selekciju.

U prilog tome govore imena najbolje odbojkašice svijeta Tijane Bošković, čija je sestra Dajana korektor naše selekcije, Brankice Mihajlović, jednog od najboljih primača servisa na svijetu, a koje nastupaju za reprezentaciju Srbije.

Mihajlović je na samom startu reprezentativne karijere i nosila dres BiH, no nakon promjene sportskog državljanstva sa Srbijom je osvojila skoro sve što se može osvojiti.

Tu je i 20-godišnja Božana Butigan iz Čapljine, odbojkašica koja nastupa za Hrvatsku, a ove sezone je s italijanskim Imoco Coneglianom osvojila CEV Ligu prvaka.

Svakako ne treba zaboraviti na jedan od stubova reprezentacije Turske, Melihu Ismailoglu (Smajlović), djevoku rođenu u Gradačcu, koja već godinama brani boje najboljih turskih klubova.

Ima tu još imena koja bi se mogla dodati ovom spisku, no ova četiri su definitivno najzvučija, a usudit ćemo se reći i najkvalitetnija.

Bilo kako bilo, neko je kriv što ne igraju za BiH. Nećemo se mučiti odgovaranjem na pitanje ko je kriv za to. Vjerovatno bi sve ljubitelje sporta u domovini interesovalo gdje bi nam bio kraj da smo pomenute igračice sinoć gledali na terenu s Edinom Begić i ostalim djevojkama u dresu BiH… Nažalost, taj odgovor teško da ćemo ikada dobiti.

Izvor

Facebook Komentari

Sportal

Sportal.ba je prvi sportski portal na prostoru Brčko distrikta. Cilj je predstaviti sport, sportske kolektive, istaknute pojedince, koji imaju potrebu za promocijom i medijskim predstavljanjem svojih aktivnosti, rezultata i planova na sportskom polju, a do sada nisu bili adekvatno predstavljeni u medijima.