Odbojka

EP za juniorke u Zenici i Osijeku

Uprkos korona virusu, mlade odbojkašice će se u avgustu u Zenici i Osijeku boriti za pehar šampiona Evrope.

Odbojkaški savezi Bosne i Hercegovine (OSBiH) i Hrvatske, odnosno gradovi Zenica i Osijek, od 22. do 30. avgusta ove godine zajednički će biti domaćini Evropskog juniorskog prvenstva za odbojkašice (U19), na kojem će učestvovati 12 selekcija.

U sjedištu Evropske odbojkaške fedracije (CEV) u Luksemburgu u četvrtak su izvučeni i sastavi grupa pa će, tako, voljom žrijeba u Zenici u okviru Grupe 1 igrati aktuelne prvakinje, odbojkašice Italije, zatim Srbija, Slovačka, Bjelorusija, Poljska i domaćin BiH.

Osijek će biti domaćin Grupe 2, u kojoj će uz domaćina Hrvatsku igrati i aktuelne vicešampionke Rusija, zatim Turska, Njemačka, Bugarska i Francuska.

Znači, sada i zvanično, EP ide! Izuzetno sam zadovoljan, u ovoj teškoj situaciji, najbitnije nam je zdravlje sportista, građana i sve ostalo. Da budemo svi oprezni i da ovo prođe u najboljem toku

rekao je na konferenciji za štampu u hotelu “Zenica” predsjednik OSBiH Alija Fatić.

On je istakao da, po sadašnjem stanju stvari, neće biti dozvoljeno prisustvo publike, ali se nada da će, do početka takmičenja, ipak dobiti dozvolu od CEV-a i lokalnih vlasti u BiH te da će utakmicama prisustvovati i gledaoci.

Olimpijski komitet BiH, koji u kontinuitetu pomaže OSBiH, za ovo je takmičenje donirao opremu za trening i nastupe bh. juniorki.

Bez velikih takmičenja, nema ni velikih rezultata ni sporta ni prezenta! Ovo takmičenje predstavlja i sport, a predstavlja i BiH u Evropi i svijetu. Zbog toga je ono toliko i važno te zbog toga treba da uzme učešće na svim nivoima vlasti”

istakao je član Izvršnog odbora OKBiH Milanko Mučibabić.

On je apeolovao na Predsjedništvo i Vijeće ministara BiH, ali i na obje entitetske vlade, kao i Zeničko-dobojski kanton, da uzmu učešće u organizaciji i podršci ovog velikog takmičenja u BiH.

Ovo je jedan događaj, pogotovo u ovom vremenu, koji će otići u svijet i sa kojeg će se vidjeti da smo živi, da se nešto radi. Jer, znate, korona je korona, a moraćemo da pokažemo da i sa njom život ide dalje. To je, vjerujte, vrlo važno. Odavde ide i poruka u svijet da mi ovo znamo, da hoćemo i da možemo

poručio je Mučibabić.

Nakon takmičenja po grupama, dvije prvoplasirane ekipe iz grupe u Osijeku nastaviće takmičenje u Gradskoj arena “Husejin Smajlović” u Zenici, gdje će ih u polufinalu dočekati dvije prvoplasirane selekcije iz zeničke grupa. Meč za 3. mjesto i finale, igrat će se u nedjelju, 30. avgusta sa početkom u 17.00, odnosno 20.00 sati u Zenici.

Trećeplasirane i četvrtoplasirane selekcije iz obje grupe u Osijeku razigravaće za plasman od 5. do 8. mjesta. Prvoplasirana i drugoplasirana selekcija sa ovog takmičenja izboriće plasman na Svjetsko prvenstvo do 20 godina, koje će se igrati naredne godine.

Facebook Komentari

Sportal

Sportal

Sportal.ba je prvi sportski portal na prostoru Brčko distrikta. Cilj je predstaviti sport, sportske kolektive, istaknute pojedince, koji imaju potrebu za promocijom i medijskim predstavljanjem svojih aktivnosti, rezultata i planova na sportskom polju, a do sada nisu bili adekvatno predstavljeni u medijima.