Odbojka

Armin Mustedanović za Sportal.ba: Prezadovoljan sam učinjenim tokom karijere

Prinudnu pauzu u svijetu sporta iskoristili smo kako bi razgovarali sa jednim od najboljih odbojkaša koje je iznjedrio popularni grad odbojke na Savi. Armin Mustedanović već dugi niz godina na adekvatan način predstavlja sebe i svoj grad širom zemalja Evrope i svijeta.

Tridesettrogodišnji Brčak koji je ponikao u brčanskom Jedinstvu, nakon domaće scene, izborio se za važne uloge u respektabilnim odbojkaškim ekipama širom svijeta. Tokom profesionalne karijere, na poziciji primača servisa, Armin je do sada nastupao za 12 klubova u 5 svjetskih zemalja. Rado se prisjeća početka avanture na tlu Turske države.

Kao najupečatljiviji period mogu da istaknem onaj u Ankari kada sam potpisao svoj prvi ugovor u Turskoj 2012. godine za Ted Kolej. Tu sezonu sam odigrao najbolje, i nakon toga sav moj trud i proliven znoj od početka sportske karijere došao je na naplatu. Želio bih da izdvojim i 2016/2017. sezonu u Njemačkoj kada sa VFB Friedrichshafen osvajam tri medalje, dvije zlatne, Kup i Super Kup, Srebrna medalja Bundesliga, i dvije nagrade kao MVP u toku prvenstva. S obzirom da su ovo internacionalna priznanja, ne mogu zaboraviti ni period na domaćoj sceni jer sam s OK Kakanj osvojio 3 duple krune.

Izjavio je Mustedanović ali i naveo razloge zbog kojih će mu Turska posebno ostati u lijepom sjećanju. U pomenutoj državi, Armin je proveo veoma uspješnih 5 sezona.

Odbojka je na visokom nivou, mnogo ulaganja u sport, divna zemlja i kultura, jedan lijep dio mog života. Iskustvo, poznanstvo, prijatelji kako iz sporta tako i iz normalnog života. Moram da kažem da se i moj stariji sin Dani rodio u Istanbulu, i to je još jedan razlog da će mi Turska uvijek ostati u lijepom sjećanju, i vezati me kroz čitav život.

Tokom poslednjih nastupa u Turskoj, Mustedanović se suočio sa težom povredom ramena koja ga je na duži period odvojila od odbojkaških parketa. Operacija je bila zahtjevna ali oporavak teče željenim putem, što prekaljenog internacionalna dodatno približava povratku na visoki nivo odbojke.

Veoma sam zadovoljan kako teče oporavak od operacije ramena. Zahvaljujući Dr. Baris Kocaoglu iz Istanbula i njegovoj stručnosti, kao i kompletnom timu bolnice Acibadem. Ovom prilikom bih da se zahvalim i Timu PFHSC iz Sarajeva, i Master Fizikal, takođe iz Sarajeva, jer su igrali jednu veliku ulogu u oporavku mog ramena, i posao je odrađen vrhunski tako da se osjećam odlično. Naravno, moram da istaknem važnost porodice u tim momentima, za koju mogu da kažem da je jedini istinski prijatelj.

Dodaje Mustedanović.

Armin se osvrnuo i na odbojkašku situaciju u gradu u kojem je i rođen. Brčko slovi za grad odbojke ali prema riječima rutinera odbojkaških zona, postoji tu još mnogo stvari koje bi sport u cijelini izdignuli na znatno viši nivo.

Brčanska odbojku predstavlja široku temu, puno godina se iste stvari događaju, dovoljno je samo reći da se još uvijek igra u školskim salama. Da se izrazim prosto, ali malo je plaćeno, na osnovu brčanskog godišnjeg budžeta, ali i kada se ne bi oslanjali na budžet, sramota je da prosječna karijera jednog profesionalnog sportiste traje recimo 15 ili ako bude dobre sreće 20 godina maksimalno, a da nema radnog staža, samim tim uključujući penziju. Veliki privrednici ne ulažu u sport, svaka čast pojedincima, ali da nikoga ne uvrijedim i to je sitno ulaganje, mislim da svi oni mogu puno bolje. Izmjena Zakona o sportu, pravilna strategija i ulaganje u našu dijecu veoma su poželjni.

 

Odbojkaški Savez BiH prolazi kroz tubulentan period. U takvim okolnostima najviše ispaštaju sami odbojkaši. Armin nam je pružio osvrt i na probleme u domaćoj odbojci.

Neuređen sistem, a spas je baš u Zakonu. Ne može jedan sportista tek tako da mijenja savez, prelazak iz jednog u drugi savez, odosno da vam približim. Ako vi imate jednog igrača/ica ili više talentovanih recimo mladih igrača/ica koji bi trebali da budu budućnost BH odbojke, i u koje trenutno treba da se ulaže, mi ih pustimo da igraju za neku drugu državu, naravno idu jer su bolji uslovi, oni nas napuste i naprave vrhunske rezultate, to je sasvim u redu jer im mi nista nismo obezbijedili, niti pruzili niti ih cijenili.

Objašnjava iskusni primač servisa.

Na samom kraju razgovora Armin nam je otkrio dio budućih planova za koje se nadamo da će ih ostvariti. Prioritet je povratak voljenom sportu i igranju na visokom nivou.

S obzirom da sam već dugo u odbojci i da mi je to jedino zanimanje, naravno da bih volio još koju sezonu odigrati, a sve zavisi od mog ramena koliko će biti spremno za visoki nivo odbojke. Vratimo se na moju prvu težu povredu i operaciju  skočnog zgloba prije 5 godina tako da mi ni sportska penzija nije daleko. Razmišljam i o biznis planu kojem se, nadam se uskoro, nazire početak u našem gradu.

Kroz osmjeh zaključuje jedan od najboljih odbojkaša sa područja Brčko distrikta.

Facebook Komentari