Košarka

Preminuo legendarni Bora Stanković

Čuveni Bora Stanković, dugogodišnji generalni sekretar FIBA-e i član Međunarodnog olimpijskog komiteta, preminuo je u 95. godini u Beogradu.

Legendarni košarkaški funkcioner Borislav Bora Stanković, dugogodišnji generalni sekretar FIBA i član MOK-a, preminuo je u 95. godini u Beogradu, saznaje Telegraf.rs.

Ako za nekog možemo reći da je čovjek – košarka, onda je to sigurno Borislav Stanković, legendarni srbijanski košarkaški trener i funkcioner FIBA-e u vremenu kada je košarka u Evropi doživela najveću ekspanziju.

Iako je u košarci bio sve, i ona je njemu bila sve, njegov prvi sportski izbor bili su tenis i stoni tenis. U okupiranom Beogradu on postaje prvak Srbije u stonom tenisu 1943. godine.

Isti uspjeh ponavlja tri godine kasnije. Sa oslobođenjem, Bora se opredjeljuje za košarku. U to vrijeme rata loptice za stoni tenis su bile jako skupe i rijetke za nabaviti, pa se cjelokupno društvo, a tako i Stanković, opredijelilo za košarku.

Osnovao je KK Crvena zvezda, bio kapiten i trener, a dao je i prvi koš u historiji Svetskih prvenstava.

On je jedan od ljudi koji je prisustvovao osnivačkoj sednici SD Crvena zvezda 1945. i sa njenom košarkaškom sekcijom osvajao tri titule prvaka. To je bilo vrijeme začetaka ovog sporta u Jugoslaviji, basket se igrao na betonskim spoljnim terenima.

Poslije tri godine u Zvezdi postaje trener KK Željezničar i uvodi ga u prvu ligu. Za reprezentaciju Jugoslavije igrao je nekoliko godina, bio u ekipi koja je na prvenstvu sveta u Buenos Airesu 1950. godine osvojila šesto mesto. Poslije Crvene zvezde igrao je još nekoliko sezona u KK Partizan, negde do završetka studija veterine.

Uporedo sa poslom veterinara bio je i trener OKK Beograd od koga je napravio moćnu košarkašku dinastiju poslijeratnih godina.

Od 1953. do 1966. godine on je sa svojim saradnicima napravio bukvalno novi klub koji je tih godina mogao da parira nadmoćnoj Olimpiji iz Ljubljane. OKK Beograd (beogradski „klonferi“), predvođen herojskim strijelcem Radivojem Koraćem Žućkom, osvajao je tri puta prvenstvo države u periodu kada je ondašnja reprezentacija počela da donosi medalje sa svjetskih takmičenja.

Također, igrali su nekoliko puta u polufinalu Kupa šampiona (danjašnji Final four Eurolige).

Koliko je Stanković bio posvećen košarci govori i činjenica da je od 1956. do 1966. bio generalni sekretar košarkaške organizacije Jugoslavije, kao i glavni veterinarski inspektor na pijaci Zeleni vijenac.

Poslije „klonfera“ vodio je italijansku Orangesodu iz Cantua i postao prvi trener stranac koji je osvojio italijanski šampionat. Tada je poslije jedne utakmice, na kojoj je zbog visokog nivoa stresa nakupljenog godinama, kolabirao, pa je odlučio da napusti trenerski posao i posveti se radu u FIBA-i gdje je bio od 1958. kao član komisije za Evropske kupove, a od 1969. je stalno zaposlen u svjetskoj košarkaškoj organizaciji.

Poslije osam godine rada u FIBA-i i nakon odlaska u penziju Williama Jonesa, Bora Stanković 1976. godine postaje generalni sekretar Svjetske košarkaške federacije. Kao generalni sekretar je aktivno radio na razvijanju košarke na svim meridijanima, učestvovao i u radu tehničke komisije kada su se mijenjala pravila.

U njegovoj eri koja je trajala sve do 2002. godine košarka je dobila najznačajnije promjene. Uvedena je linija za tri poena, promijenjena je dimenzija terena, pređeno je sa poluvremena na četvrtine kako bi se približili NBA košarci.

Stanković je također bio zagovornik ideje da na Olimpijskim igrama treba da igraju profesionalci iz NBA i to se 1992. godine desilo.

Učestvovao je na 28 Evropskih prvenstava, 14 svjetskih i 14 Olimpijskih igara, kao i na 12 kongresa FIBA. To je teško zamisliti.

Facebook Komentari

Sportal

Sportal

Sportal.ba je prvi sportski portal na prostoru Brčko distrikta. Cilj je predstaviti sport, sportske kolektive, istaknute pojedince, koji imaju potrebu za promocijom i medijskim predstavljanjem svojih aktivnosti, rezultata i planova na sportskom polju, a do sada nisu bili adekvatno predstavljeni u medijima.