Košarka

Na današnji dan Bosna je postala prvak Evrope!

Foto: Basket.ba

Na današnji dan, prije 42 godine KK Bosna je postao prvak Evrope. U finalnoj utakmici odigranoj 5. aprila 1979. godine u Grenobleu pred 12.000 navijača, Studenti su slavili protiv italijanskog Emersona rezultatom 96:93 i ispisali historiju, podsjeća Basket.ba.

Bosna je po prvi put nastupala na najboljem evropskom takmičenju i malo ko je vjerovao da mogu doći do kraja i osvojiti titulu prvaka. Ipak, Studenti su tada predvođeni legendarnim Mirzom Delibašićem, Žarkom Varajićem i Bošom Tanjevićem ostvarili najveći klupski uspjeh bh. košarke.

Varajić je postigao 45 poena, što je i danas apsolutni rekord u finalima Kupa šampiona i Eurolige, dok je Delibašić ubacio 30.

Nezaboravnu generaciju Studenata činili su kapiten Žarko Varajić, Mirza Delibašić, Ratko Radovanović, Sabit Hadžić, Boro Vučević, Predrag Benaček, Ante Đogić, Boško Bosiočić, Nihad Izić, Svetislav Pešić, Dragan Zrno, Sabahudin Bilalović te Almir Dervišbegović i Sulejman Duraković koji nisu bili među 12 igrača u finalnom susretu.

Trener ekipe je bio Bogdan Tanjević, a asistirao mu je Draško Prodanović. Ova generacija ostala je upisana zlatnim slovima, kako u jugoslovenskoj tako i u evropskoj košarci.

Facebook Komentari

Oznake
Sportal

Sportal

Sportal.ba je prvi sportski portal na prostoru Brčko distrikta. Cilj je predstaviti sport, sportske kolektive, istaknute pojedince, koji imaju potrebu za promocijom i medijskim predstavljanjem svojih aktivnosti, rezultata i planova na sportskom polju, a do sada nisu bili adekvatno predstavljeni u medijima.