Košarka

Miralem Muminović: Marica Gajić očitala lekciju đedovićima, halilovićima, seferovićima…

Marica Gajić je jedna od najvećih junakinja Bosne i Hercegovine ovih dana.

Uz ostale zvijezde naše ženske košarkaške reprezentacije, Marica je jedna od najzaslužnijih za plasman našeg tima u četvrtfinale Eurobasketa.

Ne tako davno 26-godišnja košarkašica imala je priliku zaigrati za druge reprezentacije. Željeli su je Srbija i Slovenija ali ona je izabrala da igra za Bosnu i Hercegovinu koja u to vrijeme, pazite sad, uopšte nije ni imala reprezentaciju.

Najbolje je sve to opisao sportski novinar Miralem Muminović čiji status od sinoć kruži internetom.

“Gajić Marica (desno, u suzama)
Rođena Bijeljinka, odbila superjake reprezentacije Srbije i Slovenije strpljivo čekajući da se, pazi ovo: formira ženska košarkaška reprezentacija BiH. Da, tad je nije bilo i nije se znalo hoće li je biti. Ona je vjerovala. Dočekala je da se formira a potom Istu uvela među 8 najboljih u Europi, zgazivši velesile poput Belgije i Turske, ranije Rusije…
Marica je tako očitala lekciju Halilovićima, Seferovićima, Đedovićima…
Svaka ti čast djevojko!”, napisao je on.

Nedavno je i sama Marica govorila o tome kako je došlo do toga da zaigra za reprezentaciju BiH.

“U to vrijeme nije postojala žesna reprezentacija. Mislim da bi logičan potez bio da odem u te neke ‘jače’ države, da nastupam za njih. Kada je gospodin Harun Mahmutović stupio u kontakt sa mnom i obećao da će se ženska reprezentacija ponovo takmičiti, za mene nije bilo uopšte pitanje za koju reprezentaciju ću igrati, bez obzira na pozive iz Srbije i Slovenije. Uprkos njihovoj organizaciji i većim mogućnostima, mislim da moji rezultati, moj doprinos možda ne bi bili isti… jer za Bosnu i Hercegovinu igram sa nekom posebnom željom, sa posebnom motivacijom i sigurno da je osjećaj drugačiji. To je bilo presudno”, kazala je Marica.

Maricu i društvo sutra očekuje četvrtfinalni ogled protiv Francuskinja.

Izvor: Sportske.ba

Facebook Komentari

Sportal

Sportal.ba je prvi sportski portal na prostoru Brčko distrikta. Cilj je predstaviti sport, sportske kolektive, istaknute pojedince, koji imaju potrebu za promocijom i medijskim predstavljanjem svojih aktivnosti, rezultata i planova na sportskom polju, a do sada nisu bili adekvatno predstavljeni u medijima.