Fudbal

Sunovrat fudbalskog giganta iz Zenice

Čelik iz Zenice prolazi kroz najteže momente tokom dugogodišnjeg postojanja. Klub će u narednoj sezoni nastupati u najnižem takmičarskom rangu .Skupština Zeničana je tako odlučila.

Skupštinski delegati su odlučili – zenički Čelik će naredne sezone igrati u najnižem rangu, odnosno Kantonalnoj ligi Zeničko-dobojskog kantona!

Klub sa “Bilinog polja” je u sezoni 2019-20 ispao iz Premijer lige Bosne i Hercegovine, pa je po automatizmu trebalo da nastupa u Prvoj ligi Federacije BiH.

To, međutim, neće biti slučaj jer je Skupština kluba procenila da je, zbog dugovanja koja pritiskaju klub, potreban potpuni “restart”, pa će nekadašnji učesnik ex-yu elite biti u sezoni 2020-21 deo najnižeg ranga u FBiH.

Pre osnivanja Premijer lige BiH, Čelik je tri puta bio šampion i to 1995, 1996. i 1997. godine, te dva puta osvajač kup-takmičenja (1995. i 1996. godine).

Na večerašnjoj sjednici Skupštine izabran je novi saziv Upravnog odbora, a za predsjednika je imenovan Armin Gafurović. Osim njega, članovi vodećeg klupskog tijela ubuduće će biti Jasmin Begagić, Refik Begić, Tarik Hadžimahmutović i Harun Kahvedžić.

Nakon formiranja lige na nivou cijele BiH 2002. godine, Čelikov najveći uspeh su dva finala Kupa – 2011. i 2014. godine.

Klub je kroz istoriju nastupao i na evropskoj sceni, te je pre 45 godina bio jedan od osvajača Intertoto kupa, dok je dva puta bio najbolji u Mitropa kupu – 1971. i 1972. godine, a dva puta je još stizao do finala ovog takmičenja – 1973. i 1980. godine.

Izvor

Facebook Komentari

Sportal

Sportal

Sportal.ba je prvi sportski portal na prostoru Brčko distrikta. Cilj je predstaviti sport, sportske kolektive, istaknute pojedince, koji imaju potrebu za promocijom i medijskim predstavljanjem svojih aktivnosti, rezultata i planova na sportskom polju, a do sada nisu bili adekvatno predstavljeni u medijima.