Fudbal

Odbojkaški klub invalida Brčko – Čelični karakter istinskih pobjednika

Sportsko podnevlje Brčko distrikta pogodno je tlo mnogim pričama nadahnjujućeg i stimulativnog karaktera. Odbojkaški klub invalida Brčko, često postavljen na margine društva, eklatantan je primjer heroja čija djelovanja odzvajanju u tišini.

Tradicija kolektiva čiji članovi predstavljaju validnu inspiraciju mnogima, seže još od 2005. godine kada je, u želji za dodatnim afirmacijama i poentiranjem životne priče, oformljen odbojkaški klub invalida Brčko. Naknadni uspjesi reprezenata kluba samo su potvrda činjenice da je snaga karaktera i ljubav prema onome što se radi, itekako ispravan put ka utemeljenju zdravih navika u životima identičnih.

U razgovoru sa Damirom Brodlićem, dugogodišnjim članom Odbojkaškog kluba invalida Brčko, još jednom smo se uvjerili da u borbi duhovnog i materijalnog, ishod konačnog pobjednika nema dilemu ali ni cijenu. Različitosti među jednakima, pretvorili su ih u saborce priče koja kroz razvijanje sporta zavrijeđuje pažnju kompletne društvene zajednice.

Sticanjem i održavanjem prijateljstava sa mnogim invalidima širom regiona, ugledajući se na njihov model, inicijalna kapisla dogodila se još prije 15 godina kada smo odlučili smo da oformimo klub i značajno se posvetimo našem razvoju kroz sport.

Iako takmičarskim rezultatima nema mjesta među prioritetima, članovi Oki-a Brčko, gajenjem ljubavi prema kolektivnom sportu, ostvarili su značajne uspjehe na domaćoj takmičarskoj sceni. Dugogodišnja priča kluba defilovala je kroz najjače lige u Bosni i Hercegovini, koje se sa klupskog aspketa smatraju jednim od najjačih u svijetu. Odbojkaški sport veoma je zastupljen među osobama sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini.

Nekoliko godina nastupanja u najjačem rangu, odnosno Premijer ligi BiH, nakon konstantnog procesa napredovanja, predstavili su značajno iskustvo ali i trasirali put ka stvaranju nepokolebljivih međuljudskih odnosa širom regiona. Više desetina takmičarskih turnira lansirali su Odobjkaški klub invalida Brčko među poželjne rivale i još vanžnije prijatelje u svijetu sjedeće odbojke.

Ponosni smo na sportsku i ljudsku afirmaciju tokom prethodnim godina. Odobjka nam pomaže da bez obzira u različitostima invaliditeta, mi jedni druge razumijevo, stvaramo posebne odnose i odbojkšaki parket u tim momentima doživljavamo kao rehabilitaciju. Momenti nakon sportskih aktivnosti u kojima dijelimo životne priče, od neprocijenljvie su važnosti za sve nas.

Objasnio nam je Damir Brodlić.

Odbojka predstavlja izuzetno zahtjevan sport sa nizom pokreta i aktivacijom raznih grupa mišića. Učestalo bavljenje pomenutim sportom predstavlja fizičko opeterećenje koje se posebno ogleda u slučaju osoba sa invaliditetom. Posmatrajući upravo njih, shvatamo da psihološka determinanta pevazilazi sve barijere i da obrisi fanatizma nude ono najbolje iz individue.

Osjećaj koji nas obuzima kada smo na parketu je jedinstven. Velika ljubav prema odbojci pomaže nam da u tim momentima zaboravimo na sve i kroz takve situacije, uprkos hendikepu, živimo život normalnim tokom.

Iako nisu najbolje shvaćeni u društvenoj zajednici, odbojkaši Oki-a Brčko svojim djelovanjem pokušavaju da podignu svijest o osobama sa invalididtetom i poteškoćama sa kojima se suočavaju. Vrata Odbojkaškog kluba invalida otvorena su za svakoga. Zdrava atmosfera odličan je preduslov svima koji žele da životne probleme zamijene sa novim iskustvima i pronalaženjem inspiracije.

Entuzijazam svih članova validan je pokazatelj mnogima da volja uvijek pronađe način i da životne nevolje uvijek imaju alternativu u vidu pozitivnih momenata. Pored takmičarskog programa, pristup rada na razvijanju ličnosti, specifinčan je kvalitet kolektiva o kome govorimo.

Želimo da pomognemo svakome ko je identičan nama. Želimo da utičemo na sve barijere koje okružuju osobe sa invalididtetom, kako bismo svakog od nas učinili ravnopravnim članom društva. Mi najbolje razumijemo kako se oni osječaju i pozivamo svakoga ko želi da nam se pridruži i da kroz zajedničke momente životima ponudimo dodatni smisao.

Odbojkaši kluba invalida Brčko, treniraju jednom sedmično, boreći se za sve učestaliji problem termina u gradskim dvoranama. Kao jedno od prioriteta lokalnih vlasti, nameće se izgradnja multifunkcionalne dvorane koja će služiti potrebama sportista čije se aktivnosti sprovode u dvoranskim uslovima. Njihvo entuzijazam i istinsko herojstvo i u narednom periodu činiće ih inspirativnim primjerom za koju se nadamo da će doživaljavati samo ekspanziju koja će i ostale članove društva nagnati da, skladno mogućnostima, podrže jedinstvenu priču u Brčko distriktu

Facebook Komentari

Sportal

Sportal

Sportal.ba je prvi sportski portal na prostoru Brčko distrikta. Cilj je predstaviti sport, sportske kolektive, istaknute pojedince, koji imaju potrebu za promocijom i medijskim predstavljanjem svojih aktivnosti, rezultata i planova na sportskom polju, a do sada nisu bili adekvatno predstavljeni u medijima.