Fudbal

Ko je Dietmar Hopp i zašto ga toliko mrze navijači u Njemačkoj?

Čovjek koji je vlasnik malog kluba iz Hoffenheima, sela koje ima 3.272 stanovnika i koje pripada opštini Sinsheim, najveći je protivnik navijača u Njemačkoj.

Toliki da se glava Dietmara Hoppa sa snajperskom metom preko može vidjeti na mnogim, ustvari na gotovo svakoj navijačkoj tribini u Bundesligi.

Dietmar Hopp je izuzetno uspješan njemački biznismen koji ima 79 godina. Nakon što je diplomirao radio je nekoliko godina na razvoju softvera i kao konsultant u IBM-u. Potom je sa još četiri saradnika 1972. godine osnovao softversku kompaniju SAP i bio je njen predsjednik od 1988. do 1998. godine. SAP je vremenom postao treća najveća svjetska IT grupacija, nakon Microsofta i Oraclea. Povukao se iz kompanije 2003. godine, ali još uvijek ima 5,52 posto dionica SAP-a. Hopp je milijarder i jedan od najbogatijih Nijemaca.

Godine 1995. osnovao je i fondaciju Dietmar Hopp koja je u humantiranim akcijama donirala oko 600 miliona eura. Donacije su većinom bile u poljima sporta, medicine, edukacije i društvenih usluga. Međutim Hopp je u centar pažnje javnosti došao zbog nogometa i Hoffenheima za koji je nekada igrao. Hopp je mnogo uložio u seoski klub i odveo ga od osmog do trećeg ranga takmičenja između 1990. i 2001. godine.

Hopp je 2005. godine počeo upumpavati novac u Hoffenheim kako bi klub uveo u Bundesligu. Doveo je sadašnjeg sportskog direktora RB Leipziga Ralfa Ragnicka na mjesto glavnog trenera. Uz finansije kakve nije imao nijedan drugi klub u trećem rangu takmičenja Ragnick je stvorio respektabilnu ekipu i izborio plasman u Zweitu. Nakon samo jedne sezone klub je uspio ući i u Bundesligu. Hopp je izgradio i dva stadiona, kao i moderni trening centar, a vjeruje se kako je dosad investirao 350 miliona eura u klub. Međutim zahvaljujući prodaji nogometaša Hoffenheim posljednjih nekoliko godina nije ovisan o Hoppovom novcu.

Šta je to što smeta navijačima drugih klubova?

Oni smatraju kako je Hopp novcem kupio sportski uspjeh. Jedan od razloga je i taj što je uspio izbjeći pravilo njemačkog nogometa 50+1. Pravilo je stvoreno kako bi spriječilo da jedan čovjek bude većinski vlasnik kluba. Zbog toga najmanje 50 posto dionica plus jedna dionica treba biti u vlasništu članova (navijača) kluba. Izuzeci su klubovi koje su osnovale kompanije i koji se takmiče već više od 20 godina.

Među njima su Bayer Leverkusen, klub farmaceutskog giganta i Wolfsburg čiji je vlasnik Volkswagen. Čak je i Red Bull Leipzig morao potpisati pravilo 50+1, ali i pored toga navijači su protiv “plastičnog kluba”. Izuzetak je Hoffenheim, klub čijih je 96 posto dionica u Hoppovom vlasništvu. I to je upravo ono što smeta navijačima u Njemačkoj. Strahuju da bi se mogao pojaviti veliki broj klubova poput Hoffenheima i odnedavno Leipziga te da bi tradicionalni klubovi u Njemačkoj zbog toga mogli “pasti u drugi plan”.

Prvi su proteste protiv Hoppa pokrenuli navijači Borussije Dortmund, a još 2008. godine na tribini se pojavila njegova fotografija prekrivena snajperskom metom. Direktor Borussije Dortmud Hans-Joachim Watzke izrazio je zabrinutost zbog nastanka klubova “iz epruvete” i pozvao DFL da istraži Hoffenheim. Konflikt je dostigao novi nivo 2011. godine kada je jedan uposlenik Hoffenheima “kreirao” umjetnu pozadinsku buku” kako se ne bi čulo navijanje protiv Hoppa. Navijače niko nije mogao razuvjeriti da iza svega stoji Hopp, a nakon te utakmice na svakom duelu dva kluba pojavili su se transparenti protiv prvog čovjeka Hoffenheima.

Borba se nastavila ovog vikenda, a navijači mnogih klubova protestovali su protiv Hoppa, zbog čega su pojedine utakmice i prekinute. Hoppa su nazvali “ku****m sinom”, a razlog je dvogodišnja zabrana dolaska u Sinsheum navijačima Borussije Dortmund. DFB je donio ovu odluku nakon što su navijači Borussije na nedavnom gostovanju kod Hoffenheima opet podigli parole protiv Hoppa. Predsjedik DFB-a Reinhard Grindel obećao je 2017. kako više neće biti kolektivnih kazni za navijače, iako Nogometni savez Njemačke to nikada nije zvanično usvojio.

Navijači ipak nisu zaboravili obećanje i zbog toga su proteklog vikenda krenuli u novi rat protiv Hoppa, ali i DFB-a. Navijači Union Berlina kritikovali su DFB i podsjetili na obećano ukidanje kolektivnih kazni, a potom su podigli i fotografiju Hoppa sa snajperskom metom preko glave. Tenzije između navijača i DFB-a rastu. Navijači smatraju da ih se stavlja na nivo terorista, a iz DFB-a poručuju kako uvrede više neće tolerisati. Navijači u Njemačkoj sebe vide kao posljednje čuvare tradicionalnog nogometa i nogometne kulture, a DFB i DFL žele pune stadione i uspješnu ligu. Neko će rješenje uskoro morati pronaći.

Izvor

Facebook Komentari

Sportal

Sportal

Sportal.ba je prvi sportski portal na prostoru Brčko distrikta. Cilj je predstaviti sport, sportske kolektive, istaknute pojedince, koji imaju potrebu za promocijom i medijskim predstavljanjem svojih aktivnosti, rezultata i planova na sportskom polju, a do sada nisu bili adekvatno predstavljeni u medijima.