Fight Club

ZORKA STOJANOVIĆ: Jedva čekam povratak u ring

Profesionalni MMA borac, ujedno i bivša internacionalna šampionka u MMA kategoriji, Zorka Stojanović iz Brčkog, u razgovoru za Sportal.ba, otkrila nam je kako je došlo do nemilih scena u kojim je doživjela puknuće prednjih ukrštenih ligamenata u lijevom koljenu. Inače, jednu od najtežih povreda u svijetu profesionalnog sporta.

PRIPREMNI KAMP U SRBIJI

U sklopu priprema rvačke reprezentacije Srbije, održan je desetodnevni pripremni kamp pred mečeve koji su očekivali članove reprezentacije. Na jednom od poslednjih treninga, Zorka je zaradila jednu od najtežih povreda u svijetu sporta.

Pretposlednji dan kampa imali smo kontrolne borbe, ja sam radila pet  mečeva taj dan. U šestom meču, pri pokušaju izvođenja bočnog zahvata nad protivnikom pod pritiskom sam osjetila puknuće u koljenu, rekla je Zorka Stojanović.

Ispočetka, Stojanovićeva nije ni slutila da se radi o teškoj povredi koju je već ranije, igrom nesretnih okolnosti, takođe osjetila na sopstvenom primjeru.

2016. godine sam doživjela puknuće prednjih ukreštenih ligamenata, tako da sada uopšte nisam mogla da pretpostavim da ponovo može doći do puknuća istih.  U početku je rađen rendgenski snimak ali tek nakon magnetne rezonance stigla je potvrda da ponovo moram biti podvrgnuta hirurškom zahvatu, dodaje Stojanovićeva.

Uprkos zavidnoj fizičkoj formi povreda se dogodila u trenucima kada je Zorku očekivao izuzetno važan meč.

Trebala sam da radim borbu za pojas. Protivnik mi je trebala biti predstavnica iz Njemačke. Radila sam na fizičkoj spremi, stizala sam do optimalne kilaže i sve se kretalo u najboljem pravcu ali taj trenutak na pripremama je promijenio sve, objašnjava Stojanovićeva.

Postoperativni proces donio je mnogo poteškoća ali uz odlučnost koju posjeduje, sve je mnogo lakše izgledalo za trenutnog člana KBV „Jedinstvo“ iz Brčkog.

Imala sam oporavak koji je tekao sporije nego što je inače praksa, zbog prethodnih problema sa koljenom, koje je sada, zahvaljujući rehablitacijama koje su pod prismotrom stručnjaka iz Novog Sada, u zavidnom stanju, rekla je Zorka Stojanović.

ZORKA STOJANOVIĆ: Jedva čekam povratak u ring

BESKRAJNA PODRŠKA TOKOM OPORAVKA

Psihička stabilnost sportiste jedan je od najvažnijih faktora pri oporavku.

Šest nedelja sam nosila ortozu na nozi, nisam mogla da pomjeram nogu. 23 sata dnevno sam držala nogu u ortozi. Nakon toga nosila sam i  štake dvije nedelje. Tek poslije toga sam krenula sa laganim hodom i fizikalnim terapijama. Ali sve to sam veoma hrabro iznijela, govori Stojanovićeva.

Zorka ističe važnost osoba iz najbliže okoline koje su pomogle da oporavak prođe što bezbolnije.

Moji najdraži, naravno i  moj trener bili su uz mene svakog momenta tokom perioda oporavka. Predstavljali su mi dodatnu motivaciju koja će uz moju čeličnu volju kao rezultat imati potpuni oporavak, optimističo govori Stojanovićeva.

POVRATAK TRENAŽNOM PROCESU ZAKAZAN ZA SREDINU NAREDNE GODINE

Puknuće prednjih ukrštenih ligamenata zahtjeva postepen oporavak, te dodatno strpljenje.

Prema nezvaničnim informacijama, mjesec jul se datira kao optimalno vrijeme mog povratka u borilački ring i svim aktivnostima visokog intenziteta. Svjesna sam da je ispred mene mnogo vremena koje ću da posvetim oporavku svog koljena, te jedva čekam da se ponovo nadjem u ringu i potvrdim da se u meni uprkos svemu,nalazi šampionski duh, zaključuje za kraj Stojanovićeva.

Facebook Komentari