Auto & Moto

Kvalifikacijske utrke pred odobrenjem nakon što su timovi dogovorili financijske uslove

F1_kvalifikacijske utrke

Formula 1 je otklonila posljednje velike prepreke oko uvođenja tri kvalifikacijske utrke jer su uspjeli postići dogovor sa timovima oko financijskih uslova.

Timovi nisu bili zadovoljnji zbog dodatnih troškova koje bi izazvale kvalifikacijske utrke, a neki timovi su željeli veću financijsku kompenzaciju od vodstva Formule 1 zbog dodatnog novca koje bi ekipe morale potrošiti.

Kvalifikacijske utrke

Problem se svodio na to kako bi dodavanje tri kvalifikacijskih utrka u kalendar uticalo na financijsku sliku timova zbog ograničenja budžeta. Jedan prijedlog je bio da se granica budžeta podigne za 1 milion američkih dolara. To naišlo na negodovanje manjih ekipa koje su stava da bi neko to iskoristio u svrhe poboljšanja performansi.

Posljednjih sedmica su se vodile rasprave oko financijskog problema, a navodno je sklopljen paket s kojim su zadovoljni svi timovi. Iako nisu poznati svi detalji, timovi će dobiti oko 500 000$ za dodatne tri utrke, te će granica budžeta biti podignuta za isti iznos.

Veća odšteta

Uz to će postojati mogućnost isplate većih suma novca ako neka od ekipa doživi veliki udes tokom neke od sprint utrka. Granica budžeta bi se tim timovima u tom slučaju dodatno podignula.

Pošto je financijski paket oko održavanja sprint utrka sad dogovoren, ostale su samo formalnosti prije nego se odobri održavanje kvalifikacijskih utrka. Za ovu sezonu su planirane tri sprint utrke od 100km na Silverstoneu, Monzi i Interlagosu, kako bi se ispitao njihov uticaj na kvalitet utrkivanja.

Kvalifikacijske utrke će odrediti startni grid za nedjeljnu utrku, a bodovat će se znatno manje od glavne utrke.

Izvor

Facebook Komentari

Oznake

Sportal

Sportal.ba je prvi sportski portal na prostoru Brčko distrikta. Cilj je predstaviti sport, sportske kolektive, istaknute pojedince, koji imaju potrebu za promocijom i medijskim predstavljanjem svojih aktivnosti, rezultata i planova na sportskom polju, a do sada nisu bili adekvatno predstavljeni u medijima.