Atletika

IAAF dodjeljuje dvije bronze za istu disciplinu

Jučer je u Dohi održana finalna trka na 110 metara s preponama, a do zlatne medalje je došao Amerikanac Grant Holloway s vremenom od 13 sekundi i 10 stotinki.

Srebro je pripalo Rusu Sergeyju Shubenkovu, dok se bronzom okitio Francuz Pascal Martinot-Lagarde. Španac Orlando Ortega je kroz cilj prošao kao peti, ali je danas IAAF odlučio da se i njemu dodijeli bronzana medalja.

Naime, još uvijek aktuelni olimpijski prvak u ovoj disciplini Jamajčanin Omar McLeod je u jednom momentu ušao u Orteginu stazi, čini se sapleo ga i spriječio da možda dođe do medalje.

Ortega je oborio preponu i pao, dok je Ortega ostao na nogama, ali je nakon trke bio jako ljut.

Ovo je pljačka, kaznite ga. Mogu prihvatiti da su neki brži od mene, ali ne ovako.

Poslije trke je poručio je razočarani španski atletičar.

Ubrzo se i Španski atletski savez žalio IAAF-u i tražio ili ponavljanje utrke ili da se Ortegi omogući da sam trči i da mu se tako mjeri vrijeme.

To IAAF nije želio uraditi, ali sada stižu informacije da je odlučeno da se u ovoj disciplini dodijeli još jedna bornzana medalja – Orlandu Ortegi.

Dakle, bronzane medalje će dobiti i Ortega i Francuz Martinot-Lagarde.

Izvor

Facebook Komentari

Oznake

Sportal

Sportal.ba je prvi sportski portal na prostoru Brčko distrikta. Cilj je predstaviti sport, sportske kolektive, istaknute pojedince, koji imaju potrebu za promocijom i medijskim predstavljanjem svojih aktivnosti, rezultata i planova na sportskom polju, a do sada nisu bili adekvatno predstavljeni u medijima.